Valoarea finanțării: 300.000 lei
Contribuție proprie: minim 20%
Beneficiari eligibili: IMM-uri/microîntreprinderi înfiinÈ›ate înainte de 31.12.2019
Locație investiție: mediul rural/urban
Status: program aflat in dezbatere
(Dată estimată de lansare - 2022)
In cadrul acestui program se estimeaza acordarea unui ajutor de stat in valoare medie de 60.000 euro/beneficiar.Este necesara participarea beneficiarilor cu o cofinantare proprie.Conditiile de eligibilitate propuse sunt:
-
să fie microîntreprinderi sau întreprinderi mici È™i mijlocii (IMM),
-
să fie înfiinÈ›ate pînă la data de 31.12.2019 inclusiv,
-
să nu aibă datorii la buget,
-
să creeze cel puÈ›in un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanÈ›are È™i să menÈ›ină locul de muncă ocupat cel puÈ›in 2 ani după finalizarea implementării proiectului;
-
vor fi excluse de la finanÈ›area Microindustrializare firmele aflate în situaÅ£ia în care acÈ›ionarii sau asociaÈ›ii au / au avut calitatea de asociat sau acÈ›ionar în altă întreprindere beneficiară de ajutor financiar nerambursabil în cadrul ediÈ›iilor Start-up Nation, sau în cadrul măsurii “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin OUG 130/2020 (ajutoare COVID-19), sau în schema HoReCa (OUG 224/2020)
Ajutorul poate fi folosit in efectuarea urmatoarelor categorii de cheltuieli:​
a) Echipamente tehnologice, cu excepÅ£ia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. Prin echipamente tehnologice, conform grilei de punctaj, se înÈ›eleg toate activele corporale din categoria mijloacelor fixe descrise în grupele 2.1, 2.2. si 2.3. din H.G. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, cu excepÈ›ia celor specificate de prezenta procedură de implementare. În categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate È™i activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body È™i de forță, echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obÅ£inerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanÅ£are, autoturismele 100% electrice. Nu sunt asimilate echipamentelor tehnologice mijloacele de transport sau subansamble pentru aceste mijloace de transport, cu excepÈ›ia autoturismelor 100% electrice.
b) (1) AchiziÅ£ionarea de spaÅ£ii de lucru, spaÅ£ii de comerÈ› sau servicii ÅŸi spaÅ£ii de depozitare. Valoarea activului ce urmează a fi achiziÅ£ionat în cadrul programului se va face pe baza unei evaluări al unui expert evaluator ANEVAR, cu excepÅ£ia spaÅ£iilor mobile de lucru/ producÅ£ie / depozitare.
(2) Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinaÅ£ie locativă atât la momentul achiziÈ›iei cât È™i pe toată durata de implementare a programului.
(3) Pentru spații mobile de lucru / comerț / servicii / depozitare nu este necesar raport ANEVAR.
c) (1) Mijloace de transport: autoturisme, elevatoare, încărcătoare, remorci È™i semiremorci, platforme, izoterme È™i frigorifice, autoutilitare È™i autovehicule cu destinaÈ›ie specială, cu excepÅ£ia tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Autoturismele 100% electrice vor fi asimilate echipamentelor prevăzute la lit. a).
(2) Nu se finanÈ›ează vehiculele de transport rutier de mărfuri în contul terÅ£ilor sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri.
(3) Pentru activitățile eligibile în cadrul programului, autoturismele sunt eligibile în valoare eligibilă de maxim 50000 lei, exceptând autoturismele 100% electrice È™i maxim 1 autoturism / beneficiar.
(4) În cazul în care întreprinderea beneficiară de ajutor de minimis, pe lângă activitatea eligibilă pentru care solicită ajutor în cadrul schemei de minimis, desfăşoară ÅŸi activităţi de transport de mărfuri în contul terÅ£ilor sau contra cost, nu poate utiliza ajutorul de minimis pentru achiziÅ£ionarea de mijloace de transport marfă, decât dacă se asigură, prin separarea activităţilor sau o distincÅ£ie clară între costuri, că activitatea exclusă din domeniul de aplicare al schemei nu beneficiază de ajutoare de minimis;
d) Achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale, conform grupei nr. 3 din HG 2139/2004;
e) (1) Salariile, utilitățile (energie electrica, consum apă, gaze, salubritate, abonament telefon si internet), servicii de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de depozitare sau spaţii pentru prestări servicii şi comerţ;
(2) Pentru aplicanÈ›ii care îÈ™i asumă crearea È™i menÈ›inerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate È™i chirii) reprezintă o sumă forfetară de maxim 5.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării cererii de finanÈ›are, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoÈ›ită de documentele care să ateste angajarea a minim 1 loc de muncă;
(3) Pentru aplicanÈ›ii care îÈ™i asumă crearea È™i menÈ›inerea a minim două locuri de muncă prin intermediul programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate È™i chirii) reprezintă o sumă forfetară de maxim 10.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării cererii de finanÈ›are, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoÈ›ită de documentele care să ateste angajarea a minim 2 locuri de muncă;
f) Pachet digital (voucher de digitalizare) care să conÈ›ină minim site de prezentare a activității sau magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu fără hosting, pentru operatorii economici care nu deÅ£in alt site ÅŸi care trebuie să fie funcÅ£ional la data depunerii cererii de eliberare a ajutorului de minimis È™i pe toată perioada de monitorizare, cheltuieli de promovare a site-ului/magazinului on-line, un soft necesar desfășurării activității È™i semnatură electronică. OpÈ›ional È™i suplimentar, pachetul digital poate conÈ›ine È™i echipamente IT tehnică de calcul tip PC, format din: unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncÅ£ională, inclusiv sisteme portabile, licenÅ£e necesare desfăşurării activităţii, telefoane smart, tablete. Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezintă cheltuială obligatorie în cadrul programului È™i este în valoare eligibilă de maxim 25000 lei. Cheltuiala cu semnătura electronică este eligibilă È™i înainte de semnarea acordului de finanÅ£are.
g) Consultanţă pentru întocmirea documentaÅ£iei în vederea obÅ£inerii finanţării în cadrul prezentului program ÅŸi/sau pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maxim 8000 lei, decontabilă în cererea de rambursare; Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea acordului de finanÅ£are. Furnizorii de servicii de consultanţă eligibili în cadrul Programului pot fi numai organizaÅ£ii furnizoare de consultanţă care au dreptul legal de a desfășura acest tip de activitate, respectiv au activitatea de consultanță în statut sau sunt întreprinderi care au ca activitate autorizată a fi desfăşurată una dintre activităţile incluse în cod CAEN clasa 70. Societățile, asociaÈ›ii/acÈ›ionarii societăților care furnizează servicii de consultanță în cadrul programului nu pot avea calitatea de furnizori pentru alte cheltuieli eligibile în cadrul programului.
h) (1) Două plăcuÈ›e informative obligatorii “FinanÈ›at prin programul de comerÈ› È™i servicii de către Guvernul României” în valoare de maxim 500 de lei care vor fi plasate astfel:
-una în interiorul spaÈ›iului de la locaÈ›ia de implementare a proiectului (indoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru vizitatori (recepÈ›ie, secretariat, loc de aÈ™teptare etc);
-una în exteriorul spaÈ›iului de la locaÈ›ia de implementare a proiectului (outdoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru clienÈ›i, pe lângă spaÈ›iul unde se desfășoară activitatea (faÈ›ada stradală, intrare în clădire etc);
(2) Modelul și formatul plăcuțelor informative vor fi afișate pe site-ul ministerului și al AIMMAIPE.
i) Cheltuieli financiare aferente creditelor/garanÈ›iilor obÈ›inute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate în cadrul programului, pentru solicitanÈ›ii care utilizează credit pentru implementarea proiectului. Decontarea acestor cheltuieli se face numai pe bază de cerere de rambursare pentru valoarea cheltuielilor financiare de după momentul semnării acordului de finanÈ›are, pentru perioada de implementare.
La punctaj egal departajarea se va face astfel:
- punctajul obţinut la criteriul aferent profitului net la 31.12.2021;
- punctajul obținut la criteriul aferent rezultatelor după fințare:
- numărul mediu de angajați la 31.12.2021;
- valoarea exactă a aportului propriu;
- data ÅŸi ora înscrierii în program.
Linkuri si documente utile: